DE DANS NA HET VROUWENQUOTUM
Laten we zoeken naar hoe het werkt
Het is mooi dat het bedrijfsleven zoekend is naar hoe vrouwen op hoog niveau in het bedrijfsleven een plek kunnen krijgen. Daarin is het vrouwenquotum een stap. Net als de vele gesprekken over diversiteitsbeleid en inclusie. Dit laatste is wat mij zo bezig houd. Alleen al dat het onderwerp op de agenda staat maakt dat er beweging mogelijk is.
Als we voorbij het vrouwenquotum en diversiteitsbeleid zijn, dan komt de echte uitdaging: hoe maken we er met elkaar een mooie tijd van? Een tijd waarbij man en vrouw, ongeacht op welk niveau in organisaties, weer met elkaar mogen dansen met elkaar vanuit hun eigen kracht?
Waarom samen dansen?
In mijn jarenlange corporate ervaring op hoog niveau, uitte ik geregeld dat ik wilde dansen. Dansen met collega’s, met partners, het opbouwen van nieuwe business, bij vernieuwing en zo verder. Dit dansen heft de verkramping op die ik waarnam om mij heen. De besturing van organisaties gaat uit van het beheersen van risico’s door control. Helemaal in tijden van crisis, waar we nu midden in zitten. Of je het nu hebt over economische, corona, klimaat-, plastic-, stikstof- of biodiversiteitscrisis, dan is mij zo helder dat dansen ons verder brengt dan risicobeheersing.
Ik vraag je te voelen wat deze woorden met je doen: beheersing, control. En wat voel je bij dansen? Neem je het verschil waar? Heel gek eigenlijk dat we ons bedrijfsleven, politiek en samenwerkingen aansturen vanuit risicobeheersing. Voor mij was het altijd een uitdaging om daar mee om te gaan, er omheen te gaan. Ik wilde dansen omdat ik dan met mijn team veel betere en leukere resultaten creëerde en neerzette.
Flow
Dan ontstaat stroming, vloeit creativiteit, beweeg je samen waardoor je elkaar gaat begrijpen. Vertrouwen ontstaat, er komt ruimte, lagen vallen van aangemeten persoonlijkheden af en de ware mens, man of vrouw, wordt zichtbaar. Ruimte voor een lach, voor frustratie en een worsteling ontstaat. In openheid en met elkaar. Van hieruit ontstaat een onnoembare grote kracht. Een kracht vanuit flow. In het Engels hebben ze daar een mooi woord voor: Power. Het andere Engelse woord voor kracht is Force. Dat is kracht vanuit structuur. Wat we vergeten zijn, is dat eerst Power de ruimte dient te krijgen om vanuit flow te creëren. Daarna volgt Force om ervoor te zorgen dat wat gecreëerd is, concreet wordt neergezet.
De Oude Volkeren op aarde weten dit al heel lang. Waarom? Omdat zij horen wat de natuur ons vertelt. Zij zijn onderdeel van de natuur.
Laten we het met elkaar hebben over Power en Force, niet over Management Drives
Deze wijsheden worden op dit moment in het bedrijfsleven gebruikt, maar verstopt in management taal. Dit ontneemt de kracht die in deze wijsheden zit. Neem als voorbeeld de Management Drives. Dit is een veelgebruikte tool om inzicht in de drijfveren van personen en teams te krijgen. Deze tool maakt het mogelijk om het met elkaar te hebben over een gezonde mix van drijfveren voor een goed draaiend team en bedrijf.
Ik neem je graag mee in de duiding aan de hand van Power en Force en de kleuren van de Management Drives: Power staat voor Flow en samen, het geheel, doordenken en creatie. In de Management Drives zijn dit de kleuren groen, paars en geel. Force staat voor doel en resultaatgericht, tempo en structuur. De kleuren oranje, rood en blauw.
De mensen die bekend zijn met de management drives, weten dat bij leidinggevenden en bestuurders de kleuren oranje en rood, in mindere mate blauw, dominant zijn. De kleuren groen en geel krijgen wellicht nog een plek in de gesprekken die gaan over een andere balans in het kleuren pallet. Paars wordt een beetje lacherig afgedaan. Hoeveel verandering in het kleurenpalet binnen bedrijven is er daadwerkelijk gekomen na het werken met de Management Drives?
Als je de management drives koppelt aan masculiene en feminiene energie, dan valt op dat oranje, rood en blauw passen bij masculiene energie. De andere kleuren passen bij feminiene energie. De masculiene energie heeft een plek in de top. De feminiene energie niet of zeer beperkt. Ongeacht of deze bij een man of vrouw aanwezig is. Deze kleuren krijgen geen plek. Zij doen niet mee. Omdat we diep in onszelf niet weten hoe we hier oprecht ruimte aan moeten geven. Hoe houdbaar is dit? Hoe economisch slim is dit?
Wat leert de natuur ons?
De natuur leert ons dat als meer dan de helft van de energie zich richt op Power, Force effectief is. Sterker nog, dat Force blijft leven. Power richt zich op de oerkracht van creatie: geboorte. Een nieuw begin. Een nieuwe visie, nieuwe ideeën, nieuwe markten, nieuwe producten, nieuwe partners, nieuwe klanten, continue vernieuwing. Zonder geboorte en tijd om geboren te worden is er geen leven. Zonder Power is Force niet levensvatbaar. Zelfs destructief.
En toch richten wij ons bedrijfsleven in vanuit Force. Mijn wens is dat daar nu met het vrouwenquotum een verandering in komt. Anders wordt het vrouwenquotum een inhoudsloos statistisch cijfer. Een gemiste kans.
Leiderschap en vrouwenquotum
Als we vanuit de kleuren oranje, rood en blauw vrouwen aan de top zetten, beoordelen of inzetten om aan het quotum te voldoen, verandert er niets. Oprechtheid in het vrouwenquotum maakt dat we ook de uitdaging aangaan voor de grote verandering. Deze verandering komt als we als mens, man en vrouw, ons kleurenpalet dat diep in ons verborgen zit, weer zichtbaar laten worden. Laten we samen dansen zodat ons kleurenpalet nog meer schittert.
Laat ons verwonderd zijn over wat ontstaat uit een balans tussen een diepe connectie met jezelf, Power, en het neerzetten, Force. Ongeacht of je man of vrouw bent. Omdat we allemaal mens zijn en zoveel meer potentieel hebben dat eruit wil.